Viharsziget Fórum

Közhasználat => Látogató topic => A témát indította: Tapion-sama - 2012-06-11, 11:34:59



Cím: Bejelentések
Írta: Tapion-sama - 2012-06-11, 11:34:59
Ez a topic arra szolgál, hogy jómagam, az oldal Adminisztrátora bejelentéseket tegyek az oldal nevében. Sajnos aki nem fórumozik, az nem fogja ezt látni, de ez van. A szomszédos témában lehet véleményezni a bejelentéseket.

1., A publikálásra vonatkozóan:
a) A nyomtatott újvilági kiadások minden második héten jönnek, igyekszünk 3-3 füzetet közzétenni minden  alkalommal. Amiket szkennelünk:
- A Csodálatos Pókember 1-90. szám ( magába foglalja a sorozat 1-133. részét, a két különszámot, valamint az Ultimate Power minisorozatot )
- Újvilág X-Men 1-26. szám + Új Mutánsok TPB ( magába foglalja a sorozat 1-45. számát )
- Újvilág Fantasztikus Négyes 1-12. szám

b) Poszt-Ultimátum sorozataink közül a
- Páncélháború lesz az első, amit publikálunk, hiszen az játszódik az Ultimátum után legelőször. Ez kéthetente fog menni, felváltva a Nyomtatott Újvilággal. 4 számból áll.
- A Pókember csak ezután következik, ugyanis egyrészt utána játszódik, másrészt nagyon lassan halad a projekt berkeinkben. 26 számból áll, a Páncélháború után nagyjából havi 1, maximum 2 szám lesz publikálva.
- Végül jön az X, amely a Pókembert fogja majd meg-megszakítani, szintén havi 1 szám várható belőle az év utolsó negyedében.

c) WildStorm ( ami a legkevésbé érdekli látogatóinkat, de majd ráb*sznak, ha nem lesz más )
- A ViharFigyelők folytatódni fog, hamarosan elkészülök a duplaszám hosszúságú Különszámmal, aztán megyünk tovább egészen 27-ig. Minden második Nyomtatott Újvilág után várható egy rész.
- A Gen13 hamarosan véget ér, így erről nem kívánok bővebben írni. Az ongoing folytatás erősen kérdéses.
- Isteni Kiváltság: ez a projekt a legnagyobb kérdés, ugyanis felével úgy ahogy megvagyunk, viszont időrendben nagyon távol esik a jelenlegi WS történetszáltól. Így ez a projekt talán majd jövőre kerül fel az oldalra, talán addigra tisztázódik a WS címek további sorsa.
- Más WS sorozatot emberhiány miatt egyelőre nem tervezünk honosítani.

d) A legújabb Pókember és X-Men sorozat
- 2013-nál hamarabb semmiképp sem várható, sőt, talán annak is csak a második félévében.


Cím: Re:Bejelentések
Írta: Tapion-sama - 2014-04-17, 11:59:56
Ez a topic arra szolgál, hogy jómagam, az oldal Adminisztrátora bejelentéseket tegyek az oldal nevében. Sajnos aki nem fórumozik, az nem fogja ezt látni, de ez van. A szomszédos témában lehet véleményezni a bejelentéseket.

------------------------------
1., A publikálásra vonatkozóan:
------------------------------
a) A nyomtatott újvilági kiadások a végső fázisba értek. Jelenleg ( 2014. 04. 17-én ) A Csodálatos Pókember 62. számánál tartunk, tehát 28 szám választ el a befejezéstől. Mint azt észrevehettétek, valamint a Tervezet menüpontunkban is olvashattátok, a páros hónapokban 1-szer publikálunk 2 számot, míg a páratlan hónapokban 2-szer 2 számot. A következő pontban meg fogjátok érteni a miértjét.
Egyéb sorozatokat nem tervezünk szkennelni!

b) Poszt-Ultimátum sorozataink közül már csak az Újvilág Pókember maradt. 11 szám van hátra a befejezésig, s mint láthatjátok, csak minden 2. hónapban rakunk ki belőle új részt. Ennek oka nagyon egyszerű: megbeszéléseket folytattunk a NewGenComics-szal és megegyeztünk, hogy az utolsó sztorink, amely szoros kapcsolatban áll a Bosszúállók vs. Új Különítmény című minisorozattal, egy időben fog megjelenni az utóbbival. Így várhatóan 2014-ben csak a 155. számig fogunk eljutni, hiszen a 156. számtól kezdődik az utolsó nagy történet.

c) Az Új Pókember és X-Men sorozat az előbbiek miatt majd csak 2015-ben esedékes. Az Újvilág Pókember 160. száma után a NewGenComics oldalán olvasható lesz az Újvilág: Zuhanás című minisorozat, mely átvezet minket egy teljesen megújuló Újvilágba. Ezzel kapcsolatban később még várható bejelentés, ám ez egyelőre csak elméletben van megtervezve. Az Újvilág Pókember v2 és az Újvilág X-Men v2 csak a minisorozat után várható.

d) WildStorm
Elérkeztünk arra a pontra a WildStorm univerzumának történetében, amikor a szerzők összeboronálták a szuperhősökből álló csapatokat egy nagy eseményre. Ez lesz a WildStorm: Lázadás. Ehhez azonban még néhány füzetnek el kell készülnie, szám szerint a ViharFigyelők 21. számának, valamint 2. különszámának, a Backlash 4-5-6-7. számának, a Hetes Csapat 3-4. számának, és... a Gen 13 v2 0., 1/2. és 1. számának is. Ezekkel egész biztosan végzünk még ebben az évben, így hát karácsony tájékán szinte egyben leközöljük az egész eseményt.
Viszont, mivel én olyan rendes vagyok, úgy döntöttem, hogy szavazásra fogom bocsátani a kérdést, ami felmerülhet a WildStorm: Lázadás olvasása során. Ugyanis a feljebb felsorolt sorozatokon kívül ez az esemény érinti a Wetworks, a Deathblow, az Union, a Grifter, valamint a WildC.A.T.s sorozatokat is. Ezek közül az Union ( esemény előtti 8 része is ) szinte biztos, hogy publikálásra kerül ( az sem kizárt, hogy soron kívül, még idén! ), azonban a többi közül nektek kell megszavazni, hogy melyiknek az előzményét szeretnétek magyar nyelven olvasni. De ezt majd ha aktuális lesz, úgyis megértitek.

-------------------------------
2., Adatlapok, Infók, Időrendek:
-------------------------------
a) MARVEL: ÚJVILÁG
Szeretnénk minél pontosabb és részletesebb leírásokat készíteni az Újvilágról, annak eseményeiről, karaktereiről, létformáiról, csapatairól, szervezeteiről, ... stb. Ehhez kértük a segítségeteket, azonban egy leírás sem érkezett be hozzánk. Így hát kénytelen az ember a saját kezébe venni a dolgokat.
Először is, 2014-re senki ne várjon ilyen jellegű fejlesztést. A szkennek befejezése után elkezdjük az adatlapok fordítását, beírását, publikálását. De mindezt persze az oldalon, méghozzá egy külön létrehozott Információs menüpontban, amolyan wikipédia-szerűen. Egyelőre csak az alapötlet van meg, de ha minden jól megy, az Újvilág legnagyobb magyar nyelvű tudástárát fogjuk elkészíteni nektek.

b) WILDSTORM
Szintén létre szeretnénk hozni egy információs szektort a kiadó képregényeinek, ám itt megemlíteném, hogy az olvasási sorrendet hamarosan felállítjuk, hogy mindenki számára érthető legyen minden, aki esetleg most kapcsolódik be a WS történetébe ( valamint azoknak is, akik már benne vannak  ;) )


------------------
3., Az Oldal Élete:
------------------
Kényes téma. Tavaly egy csellel kellett kiharcolni azt, hogy néhány látogató méltóztassék legalább köszönetet mondani a kirakott képregényekért. Akkor így fejeztem ki a miértjét:
Idézet
Nem sok felhasználó láthatja ezt a hírt, ugyanis létrehoztam köztetek egy csoportot, melybe azok tartoznak, akik igenis veszik a fáradtságot és megköszönik azt, hogy mi a szabadidőnkben értetek dolgozunk. Rajtatok kívül csakis a ViharSziget csapattagok ( patza, SilSur, Scorpi, pepea ) és néhány honosító ismerősöm ( BuB, Boci, FreakDave, zajrus ) látják ezt a hírt. Ez azért fontos, mert a többieknek most tartunk egy-két hónap szünetet, hogy észrevegyék: nem ők állnak a világ középpontjában. Nektek pedig bejelentkezés után fel fognak bukkanni a rejtett hírek, melyekben folytatódnak a frissítések! Az eddig megszokott tempóban haladunk tovább: hétvégén ViharFigyelők, aztán szkennek, aztán Fajtársak, satöbbi...

Ez az egy-két hónap arra lesz jó, hogy yeon adminunk egyrészt elkészíti nekünk a "Köszönöm" gombot, így majd csak azután lehet letölteni ill. olvasót használni, miután valaki rákattintott. Őszintén szólva nem akarom hosszúra ereszteni ezt a hírt, de azért leírok egyet s mást a honosításról, ami miatt úgy érzem, jogos az elégedetlenségem. Leginkább a belefektetett időről írnék.

Tegnap eltöltöttem 1 óra 20 percet a vonaton, folyamatosan fordítottam a Fajtársak 2. számát, amelyben elég sok szöveg van, de közel sem annyi, mint az előző számban, vagy mint egy ViharFigyelők számban. Tehát nyugodtan számolhatunk átlagosan 1 óra 40 percet egy képregény lefordítására. Ezt követi patza lektorálása, amiről nem tudom, hogy mennyi időt ölel fel, talán 20-30 perc, ha az angol szöveggel is egyeztetjük. A neheze ezután jön, a beírás. Ez nagyjából 2 vagy 2.5 órát vesz igénybe, és a borító elkészítése is 30-40 percig tart, ha egy közepesen bonyolult darabról van szó ( az Újvilág Pókember természetesen egyszerűbb, hiszen a szöveg háttere fehér, így a képpel nem kell annyit variálni a címnél ). Mindezt összevetve nagyjából 300 perc egy képregény teljes elkészítése, ami barátok közt is majdnem 5 óra. 5 órányi munkánkat letöltik teszem azt 50-en, elolvassák olvasón mondjuk 30-an, és kapunk 7 kommentet. És akkor még egy népszerű képregényről beszéltünk, nem egy WildStorm képregényről, amit igyekszünk népszerűsíteni a magyar olvasók körében, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A szkennelés megint más tészta. Számomra egy mostani Pókember szám beszkennelése ( tripla számokról beszélünk ugyebár ) 3 órát vesz igénybe. Ezt követi az oldalak vízszintezése, a dupla oldalak összeillesztése, valamint az egésznek a megtisztítása, átméretezése. Ez szintén eltart 3 óráig. Tehát egy Pókember szám 6 órányi munkát vesz igénybe.

Remélem mindenki egyetértően bólogat a monitor előtt, és belátja, hogy lehet, hogy azért csináljuk, mert szeretjük, és azért tesszük közzé, mert szeretünk adni illetve alkotni, de ha az ember nemhogy köszönömöt, de visszajelzést is alig kap arról, amivel ennyi időt eltöltött, az azért rosszul eshet... nem?

Ezúton is köszönöm, hogy végigolvastátok irományomat. Köszönöm a véleményeket, illetve azt, hogy megköszöntétek munkáinkat!

Ezt követően egy hónapon keresztül csak a kiválasztottak látták a frissítéseket, amelyeket minden alkalommal meg is köszöntek, vagy véleményt írtak a füzetről. Miután lehúztuk a leplet erről a cselről, megnőtt a "köszönömisták" száma, azonban éreztem egyfajta savanyú utóízt.
Rákényszerítettem a látogatókat arra, hogy köszönjék meg, amit adunk nekik.

Igen, a honosítás állítólag azért történik, mert az ember szeret fordítani/lektorálni/beírni/borítózni. Állítólag. Én nem ezért csinálom.

Én azért csinálom, mert szeretnék átadni olyasvalamit az embereknek, amit talán maguktól meg sem találnak, vagy ha megtalálnak, az idegennyelv miatt nem tudnak megérteni. Adni szeretek és azt szeretem, ha az emberek legalább egy kicsit beszélnek arról, amit kaptak ( és nem azt várom, hogy arról beszéljenek, akitől kapták ). Van egy üzenőfalunk, a hír alatti hozzászólások általában +2 frissítés erejéig nyitva vannak, valamint van egy fórumunk is.

A múltkor kértem a hírkommentekben, hogy legalább egy rövid véleményt írjatok a számokról, hogy tudjuk, érdemes-e még csinálni, vagy hagyjuk az egészet a fenébe. A WildStormnál ezen nem lepődök meg, őszintén szólva, várok a Lázadásig, aztán meglátjuk mi lesz, VISZONT!
A minap megnéztem a legnépszerűbb képregényünk letöltési és hozzászólási arányait.
A Csodálatos Pókember 61-62. számát 57-57-en töltötték le. Korábban erre 15-20 komment is érkezett néha, azonban a pont egy hete publikált hírre 6 hozzászólás érkezett. 6 darab köszönöm. 57 letöltő. Ki tudja, hányan olvasták letöltés nélkül az Olvasóban.

Korábban úgy gondoltam, ezen változtatni kell, mert szeretném, ha egy pezsgő oldal lennénk, ahol az emberek eszmét cserélnek a képregényekről, a történetekről, a terveinkről. Mára azonban ez megváltozott. Nem próbálok, nem is próbálhatok olyat létrehozni, amit a közösség nem akar. Ez természetesen előbb-utóbb az oldal törlését fogja jelenteni, mert elég hamar elmegy az ember kedve a falra hányt borsótól, de azt megígérem, hogy ameddig tudok, addig kitartok.

További szép napot kívánok mindenkinek és köszönöm, hogy elolvastátok ezt a hosszúra nyúlt bejegyzést!

Tapion-sama
ViharSziget Adminisztrátor